Gaz dla przemysłu spożywczego

Gaz płynny znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym w:
 

1. Piekarnictwie i cukiernictwie

Jako doskonałe źródło energii do zasilania pieców piekarniczych służących do wypieku pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Ogrzewanie pieców piekarniczych gazem płynnym charakteryzuje się:
 
  • maksymalnym wykorzystaniem ciepła w procesie pieczenia, 
  • bardzo dużą wydajnością,
  • równomiernym pieczeniem całego wyrobu. 

2. Przemyśle mięsnym, masarniach i ubojniach 

Gaz płynny ma również szerokie zastosowanie w przemyśle mięsnym i przetwórczym. Podczas uboju gaz płynny stosowany jest do opalania tusz i do przygotowywania gorącej wody lub pary technologicznej (oparzelniki). Gaz płynny jest wykorzystywany do produkcji wędlin oraz do wędzenia w komorach wędzarniczych. Ponadto stosowany jest w kotłach warzelnych oraz do ogrzewania.
 

3. Produkcji wielu wyrobów spożywczych,

4. Zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego i wielu innych.