Przejdź do treści
Powrót do Biura Prasowego

17.09.2025

Dobry gaz do ogrzewania – czyli jaki? Jak sprawdzić jakość gazu LPG?

Jakosc gazu LPG

Czystość i skład gazu mają bezpośredni wpływ na jego wydajność, bezpieczeństwo użytkowania oraz stan urządzeń gazowych. Kupując gaz płynny, warto wybierać sprawdzonych dostawców, którzy dostarczają LPG spełniający normy jakościowe.

Każda partia gazu płynnego sprzedawana przez GASPOL jest badana w laboratoriach firmy, ale także w laboratoriach zewnętrznych. Po wykonaniu badania wystawiany jest certyfikat z potwierdzeniem wymagań jakościowych gazu, który trafia na rynek.

Zgodnie z obowiązującymi w Polsce normami: PN-EN 589+A1:2022-07 oraz PN-C-96008:1998, GASPOL bada następujące parametry:

1. Skład chemiczny – zawartość propanu, butanu, innych gazów

LPG składa się głównie z propanu (C₃H₈) i butanu (C₄H₁₀). Odpowiednia proporcja tych gazów wpływa na jego właściwości spalania.
Nieodpowiednie proporcje propanu do butanu mogą mieć wpływ m.in. na wydajność urządzeń i zwiększenie zużycia paliwa w urządzeniach grzewczych, kuchennych czy przemysłowych i tym samym wyższe koszty eksploatacji.
Długotrwałe używanie niewłaściwej mieszanki może uszkodzić palniki, zawory i inne elementy urządzeń.

2. Zapach

Zapach w gazie jest kluczowym elementem bezpieczeństwa i jego obecność znacząco zmniejsza ryzyko poważnych wypadków związanych z wyciekami.

3. Zawartość siarki całkowitej

Wysoka zawartość siarki powoduje korozję urządzeń, obniżenie efektywności spalania, a nawet problemy zdrowotne – kontakt z dwutlenkiem siarki może podrażniać drogi oddechowe.

4. Klasa korozji

To wskaźnik, który określa agresywność korozyjną gazu płynnego wobec metali, zwłaszcza miedzi. Jest to istotny parametr jakościowy, który wskazuje na obecność związków siarki i innych zanieczyszczeń powodujących korozję elementów instalacji gazowych, zbiorników czy układów paliwowych, a w konsekwencji awarie, naprawy, wymiany uszkodzonych elementów instalacji.

5. Zawartość siarkowodoru

Sprawdzamy obecność siarkowodoru w gazie. Jego obecność jest niedopuszczalna, obniża bowiem efektywność spalania i prowadzi do uszkodzeń instalacji gazowych.

6. Brak zanieczyszczeń oleistych i wody

Wysokiej jakości gaz nie powinien zawierać substancji oleistych ani wilgoci, które mogą powodować osadzanie się sadzy i problemy z palnikami.

– Dbałość o jakość LPG to nie tylko kontrola parametrów technicznych; to przede wszystkim gwarancja bezpieczeństwa i trwałości instalacji. W GASPOLU analizujemy każdą partię gazu przy użyciu chromatografów i spektrometrów najnowszej generacji, upewniając się, że proporcje propanu i butanu są właściwe, a zanieczyszczenia, w postaci siarkowodoru czy wilgoci, nie występują. Wybierając LPG od sprawdzonego dostawcy, użytkownik inwestuje w swoje bezpieczeństwo i codzienny spokój – zapewnia Katarzyna Suliga, Specjalista Laborant z Laboratorium GASPOLU w Sędziszowie.

O tym, jak na eksploatacje urządzeń wpływa stosowanie nieodpowiedniej mieszanki gazu mówi ekspert Akademii Viessmann Marcin Ponarski:
- Jakość gazu ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy kotła. Stosowanie mieszaniny propan-butan zamiast czystego propanu może prowadzić do dużych wahań kaloryczności paliwa, co utrudnia stabilną pracę palnika. W okresach zimowych ryzykiem jest nagłe wyłączenie kotła z powodu braku odparowującego gazu, natomiast przy wyższych temperaturach – zbyt wysokie wartości opałowe, które mogą przegrzewać i uszkadzać palnik. Tego typu awarie nie wynikają z konstrukcji urządzenia, dlatego nie są objęte gwarancją. Z tego względu zawsze rekomendujemy stosowanie propanu technicznego, który zapewnia bezpieczeństwo, dłuższą żywotność kotła i niższe koszty eksploatacji. – przestrzega ekspert firmy Viessmann.

Jak rozpoznać gaz słabej jakości?
Chociaż laboratoryjna analiza to najlepszy sposób na ocenę jakości gazu, istnieje kilka czynników, które można zaobserwować:

- Niska efektywność spalania – gaz zużywa się szybciej, a jego wartość opałowa jest niższa.
- Kolor płomienia – powinien być niebieski. Żółty lub pomarańczowy płomień wskazuje na zanieczyszczenia.
- Problemy z działaniem kuchenki – zapłon może być utrudniony, a płomień niestabilny.
- Szybsze zużycie sprzętu gazowego – zanieczyszczenia mogą powodować korozję i awarie palników.
- Obecność sadzy na garnkach – to oznaka niepełnego spalania i domieszek oleistych w gazie.